lunes, 7 de septiembre de 2009

Venécia


Podríem dir que l'esquerra més revolucionària pren el festival de Venecia amb les pel·lícules de Michael Moore y Oliver Stone.

La del primer, "" és una crítica més al capitalisme, com en el fons ho són totes les pel·lícules de Moore i en especial aquella meravellosa "Roger & me". La del segon, una hagiografia de Hugo Chávez, el "revolucionari" o "colpista" que està abanderant l'alliberament d'una américa llatina que semblava necessitar unes bones dictadures d'esquerres i que només el temps dirà si realment les necessitaba. Semblaria doncs que aquest any Venècia és roig, molt roig, tant com la catifa vermella sobre la que caminen les estrelles del festival, siguin rojes o daurades.

Però el Festival és el que és, una pasarel·la en la que hi trobem artistes europeus que s'allotjen al Gran Hotel i homes d'esquerres com en Moore que cobren 2000 euros per entrevista (i oju, que com a mínim té alguna cosa a dir). Però en el fons Venècia, com Cannes o con Berlín, no és més que un Construmat del cinema, un Meeting Point de l'art o un Saló de l'Automòvil de la cultura popular en què es fan negocis i més negocis, en el que es premia la meravellosa factoria Pixar tot i que no sabem si la premien més per la seva capacitat per explicar històries o per la seva capacitat per generar ingressos de taquilla o per vendre ninots a les jogueteries i els Burguer King.

Al final, per molt que en l'anticapitalisme de Moore i l'admiració per Chávez d'Stone s'emportin els titulars de la premsa més seriosa, el capitalisme torna a triomfar a la ciutat dels canals.

I la vida, com deia en Julio, "sigue igual".

domingo, 6 de septiembre de 2009

Episode IV: a new hope

Des que vaig decidir deixar la ràdio i buscar-me les garrofes a la tele podria dir que he viscut dos grans episodis. El primer em va posar en la sintonia adequada i em va encaminar en la direcció correcta. El segon em va convèncer de que havia pres la decisió correcta en tots els sentits. El tercer va fer que em preguntés si el balanç positiu-negatiu era prou just per a mi. El tercer està començant ara i si tot acava sent com pinta crec que recuperaré en aquest quart episodi tot allò que va fer-me perdre el tercer.

En aquest tercer episodi les tropes rebels es preparen per a destruïr, o al menys no ser destruïts, per l'imperi comandat per un tal Darth Vázquez, que domina les emissions de sobretaula amb la seva estrella de la mort.

I si no, esperarem al cinqué episodi.